عنوان کامل پایان نامه کارشناسی ارشد :نکاح و طلاق در فقه حنفی و امامیه
تکه ای از متن پایان نامه :
شرط نیست اما لفظ لازم می باشد. پس عقد نکاح به صورت معاطاه(ایجاب و قبول فعلی) واقع نمیگردد. البته بایستی گفت که بر طبق این نظر، بایستی تعلق قبول به ایجاب محرز باشد. به گونه ای که احتمال جهل و تردید در تعلق قبول به ایجاب عقد نکاح نباشد.
گفتار سوم: کتابت ایجاب و قبول
عقد نکاح بر اساس فقه امامی فقط به وسیله الفاظ منعقد میگردد. کتابت عقد بر طبق عرف قوانین امروز بعد انعقاد عقد به وسیله الفاظ می باشد. عموم ماده ۱۰۶۲ قانون مدنی نیز با ذکر کلمه (الفاظ) تصریح بر این موضوع دارند. فقهای امامیه در این موضوع اجماع دارند.[۱]
در فقه حنفی به تبع اینکه عدم شرطیت فوریت در قبول، عقد نکاح به وسیله کتابت نیز منعقد میگردد و الزامآور می باشد.[۲]
مبحث دوم: شهود عقد
در این بخش به مطالعه شرایط شهود پرداخته میگردد.
گفتار اول: ضرورت حضور شاهد
اینکه نصوص وارده در قرآن کریم مطلق می باشد. اما سنت این اطلاق را مقید ساخته می باشد. چنانچه پیغمبر(ص) فرموده: «لا نکاح الا بشهود» نیست نکاح مگر به شهود.
گفتار دوم: شروط شاهدان
[۱] در نکاح ایجاب و قبول (خواندن صیغه عقد وگفتن بله) لفظی می باشد و مجرد رضایت قلبی و کتابت کفایت نمی کند. خمینی، روح الله، تحریرالوسیله، ج۴، ص۴۳. در ایجاب و قبول عقد(خواندن صیغه عقد وگفتن بله) ، کتابت کفایت نمی کند. اراکی، محمد علی، المسائل الواضحه، دفتر تبلیغات اسلامی، قم، ۱۴۱۴ه ق.ص۷۹.
[۲] لا یشترط الفور، فلو أرسل رجل الى امرأه کتابا یخطبها فیه، و هو غائب، فأحضرت شهودا، و قرأت علیهم الکتاب، و قالت: زوجته نفسی یتم الزواج. مغنیه، محمد جواد، الفقه على المذاهب الخمسه، ج۲، ص۲۹۵.